Sağlık Bakanlığı tarafındanhazırlanan 'Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve GörevleriHakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik YapılmasınaDair Kanun Tasarısı' TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Tasarı ile yükseköğretimkurumlarının kadrolarında bulunan öğretim elemanları 657 Sayılı DevletMemurları Kanunu’nun 28. maddesi hükmüne tabi kılınıyor. Üniversitelerdesözleşmeli öğretim üyesi çalıştırılması öngörülüyor ve öğretim üyelerinin bellişartlarda ve sınırlı olarak üniversite dışında hizmet verebilmesine imkantanınıyor. Öğretim üyelerine mesai saatleri dışında üniversitede sunduklarısağlık hizmetleri sebebiyle ödenecek ek ödeme oranları artırılıyor, bu ödemeninkuralları belirleniyor. Ayrıca üniversite dışındaki hizmetlerinden elde edilengelirlerin de yüzde 50’sinin limite bağlı olmaksızın öğretim üyelerine ödenmesiöngörülüyor. Tasarı ile üniversitelerde olduğu gibi Gülhane Askeri TıpAkademesi'nde de sözleşmeli profesör ve doçent çalıştırılmasına imkansağlanacak.
Kamu kurum ve kuruluşlarındaçalışan ve yöneticilik görevi bulunmayan tabipler ile aile hekimleri kurum vekuruluşlarındaki çalışma saatleri dışında aylık 30 saatten fazla olmamakşartıyla işyeri hekimliği yapabilecek. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sağlıkteşkillerindeki sağlık hizmetleri, harekat ihtiyaçları hariç ulusal sağlıkmevzuatında yer alan hizmet standartlarına göre yürütülecek.
SÜNNET AMELİYATI SADECE HEKİMLERCE YAPILABİLECEK
Sünnet ameliyesi sadecetabiplerce yapılabilecek. Ancak olağanüstü ve istisnai hallerde SağlıkBakanlığı'nca düzenlenecek eğitimi alan kimseler tarafından hekim gözetimindesünnet ameliyesi yapılmasına imkan tanınacak.
ORGAN NAKLİ
Organ ve doku alınması,taşınması, saklanması, aşılanması ve nakli ile yurt dışından temin edilmesiSağlık Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş gerekli uzman personel ve donanıma sahipkurumlarca yapılacak. Kornea gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayandokular aksine bir vasiyet ibraz edilmediği takdirde alınabilecek. Vücudunuölümünden sonra inceleme ve araştırma faaliyetlerinde faydalanılmak üzerevasiyet edenlerle yataklı tedavi kurumlarında ölen veya bunların morglarınagetirilen, kimsenin sahip çıkmadığı cesetlerin bilimsel araştırma içinkullanılmak üzere yükseköğretim kurumlarına verilebilmesi için kanundabelirlenen 'adli kovuşturma ile ilgisi olmama' şartı 'ölü muayenesi veya otopsiişlemi tamamlanmış olanlar' şeklinde değiştirilecek.
Tıp eğitimi için gerekli olankadavranın yurt içinden yeteri kadar temin edilememesi halinde yurt dışındankadavra veya kadavra parçası temin edilebilecek.
Klinik araştırma kapsamıgenişletilecek. Kamu dışındaki sağlık kuruluşlarının da kamuya ait merkezlerinve hastanelerin koordinatörlüğünde veya idari sorumluluğunda olmak kaydıylaklinik araştırma kapsamına alınabilecek.
Sağlıkta şiddetin önlenmesineyönelik olarak kamu görevlilerine karşı işlenen kasten yaralama suçlarıtutuklama nedeni sayılan suçlar arasına alınacak.
Kaynak:CİHAN