Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr.
Kenan Ömürlü, kolesterolün beyin, sinir, kalp, bağırsak, kas ve karaciğerde
yaygın bulunduğunu ve böbrek üstü beziyle yumurtalık ve hormonların yapımında
kullanıldığını anlattı.
Ömürlü, kalp damar sağlığı için
faydalı kolesterolün 40mg/dl'den fazla, zararlı kolesterolün ise 100mg/dl'den
az olması gerektiğini vurgulayarak, "Ülkemizde 9-10 milyon kişinin
kolesterol değerleri, sınır değerlerinin üstündedir. Ne yazık ki kalıtsal olarak
ülkemizde faydalı kolesterol de düşüktür. Neredeyse erkeklerin yüzde 70'inde,
kadınların ise yüzde 40'ında durum böyledir" diye konuştu.
Kan kolesterol düzeyini etkileyen
çok sayıda faktör bulunduğuna işaret eden Ömürlü, genetik faktörler, beslenme
şekli, yaşam tarzı, yaş, şeker hastalığı, sigara, stres, troid, böbrek
hastalıkları ve aşırı kilonun çok etkili olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Ömürlü, "Haftada
200 gr fındık-ceviz faydalı kolesterolü yükseltip, zararlı kolesterolü düşürür.
Ton balığı, kepek, çavdar ekmeği, taze meyve faydalıyken, sucuk, salam,
tereyağı ile yapılmış pasta, kekler, çikolata, cips, patates kızartması
zararlıdır. Mayonez, dondurma, baklava, kremalı pastalar ve kümes hayvanlarının
derisinden kaçınılmalıdır. Haftada en az 3 kez, ideali 5 kez 30-45 dakika
yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibi sporlar yapılmalıdır. Alkol tüketimi
sınırlanmalıdır" diye konuştu.
Ömürlü, kolesterolün beyni
besleyen boyun damarlarında birikmeye, felç, konuşma bozukluğu, dengesiz yürüme
gibi nörolojik rahatsızlıklara da neden olduğunu dile getirerek,
"Kolesteroldeki sorun, böbrek damarlarında birikerek hipertansiyon ve
böbrek yetmezliğine yol açar. Bağırsak damarlarında birikerek bağırsak
nekrozları ve karın ağrılarına; göz damarlarında toplandığında körlüğe, görme
bozukluğuna, bacak damarlarında biriktiğinde ise yürürken, bacak, baldır
ağrıları hatta kangrenlere neden yol açar" bilgisini verdi.
Kaynak: AA