Bu aralar sıkça Sosyal Güvenlik Kurumu’nun özel hastaneler aleyhine uyguladığı cezalara karşı nasıl bir hukuki yol izleneceği sorulmaktadır. Gerek dernek etkinliklerinde gerekse tarafımıza yöneltilen sorularda açıklama yapılmakta ise de burada tekrar yazmak gerekmiştir.
SGK tarafından Özel Hastaneye gönderilen”…Özel Sağlık hizmet sunucuları sözleşmesinin ….maddesi gereğince … TL ceza tutarı uygulanacaktır.” yazısını tebliğ aldığınızda eğer cezanın yerinde olduğunu düşünüyorsanız, öder kurtulursunuz. Cezanın yerinde olmadığını düşünüyorsanız hukuk nezdinde haklılığınızı ispat etmek için dava açmanız gerekmektedir.
1- SGK ve özel sağlık hizmet sunucusu arasındaki sözleşme, özel hukuk sözleşmesi olduğundan dava, genel mahkemelerde açılmalıdır. Uygulamada idari yargıda dava açıldığına sıkça rastlanmaktadır. Sağlık hizmet sunucusu bu hususa özellikle dikkat etmeli ve yargı yolunu doğru seçmelidir. Aksi takdirde yargılama sürecini uzatmaktan öteye gidilmeyecektir.
2- Dava sonuna kadar cezayı ödemek istemiyorsanız 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) uyarınca ihtiyati tedbir talebinde bulunmanız faydalı olacaktır. Bu süreci ivedilikle yerinde getirmek menfaatinize olacaktır. Mahkemeler ihtiyati tedbir talebiniz için dava miktarının %10-15 arasında nakdi teminat isteyebilir. Teminat, nakdi olarak mahkeme veznesine depo edilebileceği gibi bankadan alınacak kesin ve süresiz teminat mektubu şeklinde de olabilecektir.
3- İhtiyati tedbir talepli menfi tespit ve işlemin iptali davası da açılabilecektir. Mahkeme tedbir talebini HMK’ya uygun olduğunu kabul ettiğinde, yargılama sonuna kadar cezanın tahsili duracaktır.
4- Mahkeme tarafından tedbir talebi kabul edilmez ise ne olacaktır? Özel sağlık hizmet sunucusu cezayı ödemek zorunda kalacak; davasının haklı, cezanın ise haksız ve hukuka aykırı olduğunu kanıtlamaya çalışacaktır. Mahkeme tarafından davanın kabul edilmesi halinde, ödenmiş cezanın belki hepsi belki de bir kısmının faizi ile birlikte geri alınması mümkündür.
Yargılama sürecinde özel sağlık hizmet sunucusunun aşağıdaki hususları göz önünde bulundurmasının faydalı olacağını değerlendirmekteyim:
Deliller, tam ve eksiksiz olarak mahkemeye sunulmalıdır. Toplanması istenen deliller var ise ayrıntılı olarak bildirilmelidir. Yapılacak savunma, Sağlık Uygulama Tebliği, mevzuat ve sözleşme kapsamında değerlendirilerek hazırlanmalıdır. Yargılama sürecinde alınacak teknik bilirkişi raporu dava konusuna göre denetlenmeli gerekirse incelenmeyen hususlar için tekrar rapor alınması talep edilmelidir.
Saygılarımızla …
Av. Pınar AKSOY GÜLASLAN
aksoypinaraksoy@gmail.com