Prof. Dr. Cengiz Türkay, her yıldünyada 17 milyon kişinin atar damar hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğinisöyledi. Türkiye’de 2 milyon koroner damar hastası olduğunu ifade eden Türkay,Türkiye’de yılda 130 bin kişinin bu hastalıktan dolayı hayatını kaybettiğinisöyledi.
Türkay, kalp krizi geçirenlerinyüzde 25’inin ani öldüğünü, yüzde 15’inin yoğun bakımda, yine aynı orandakişinin ise krizden bir yıl sonra hayatını kaybettiğini aktardı. Bu hastalığaneden olan durumları da Türkay şöyle açıkladı: "Yaş, aile hikâyesi, yüksekkolesterol, yüksek tansiyon, şişmanlık, hareketsiz yaşam tarzı, stres vesigaradır. Bu risklerden yaş ve aile hikâyesi dışındakilerden yapacağımız küçükdeğişiklikler ölüm riskini yüzde 80 azaltabilir. Hastalığın tanı yöntemleri iseEKG, kan ve efor testleri, tomografi anjiyo ve standart anjiyografidir.”
"ARABAYLA DEĞİL AMBULANSLA HASTANEYE GÖTÜRÜLMELİ"
Hastalığın tedavi bölümünü iseProf. Dr. İlhan Gölbaşı anlattı. Koroner damar hastalığında tedavinin 20’liyaşlarda başladığını dile getiren Prof. Dr. Gölbaşı, hastalığı önlemede birincikoşulun sigaranın içilmemesi, ikincisinin tansiyon ve üçüncüsünün ise yağlıbeslenme alışkanlığından uzak durulması gerektiğini kaydetti. Göğüs ağrısınınbaşlamasının hemen ardından başka bir neden bağlamadan derhal hastaneye gitmekgerektiğini belirten Gölbaşı, “Hastaneye arabayla ulaşmak yerine ambulanslagitmek gerekiyor. Ambulans gelene kadar 2 aspirin çiğneyerek fazla telaşyapmadan sağlık görevlilerini beklemek lazım.” dedi.
Türkiye’de her yıl 130 bin kişikalp ve damar hastalıklarından ölüyor. Dünyada ise bu hastalıklardan dolayı 17milyon kişinin hayatını kaybediyor.
Kaynak:CİHAN AJ