SAĞLIK BAKANLIĞI
TÜRKİYE GENOM PROJESİNİ BAŞLATTI
15 Şubat 2016 Pazartesi 10:58
“ İngiltere ve ABD'den sonra Türkiye’de kansere karşı GENOM projesini başlattı. Projeyle ilgili Yale Üniversitesi ile protokol imzalandı. Böylece bölge bölge hastalıkların gen haritası çıkarılacak. „
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlıktaki 2023 Vizyon Projesi'ni açıkladı. Projeyi, ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron'dan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da projeye sahip çıktı. Müezzinoğlu, ABD'deki Yale Üniversitesi ile protokol imzaladıklarını belirterek, "TürkiyeGENOM Projesi kişiye özel tedavinin yolunu açacak. Özellikle kanser teşhisi ve tedavisi için Türkiye'de bir alt yapı kuracağız" dedi.
EĞİTİM GÖRECEKLER
Gen ve tıp alanındaki araştırmalarıyla Nobel adayı gösterilen ve çalışmalarını ABD'de Yale Üniversitesi'nde yürüten Beyin Genetiği Program Direktörü Prof. Murat Günel ile görüşüldüğünü anlatan Müezzinoğlu, “Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı(TÜSEB) ile Yale Üniversitesi arasında yapılan protokol gereği Türk bilim insanları Yale Üniversitesi'nin laboratuvarında eğitim görecekler. Yale Üniversitesindeki laboratuvarların bir örneğini Türkiye'de kuracağız. Geçiş döneminde onlardan hizmet alacağız. Önümüzdeki yıl Türkiye'nin GENOM haritasını çıkaracağız” diye konuştu.
KANSER GENLERİ ANALİZ EDİLECEK
Mehmet Müezzinoğlu, bu yıl 3 bin akciğer kanseri hastasının genomlarını çıkartarak Yale Üniversitesi laboratuvarlarında inceleyeceklerini ve kişiye özel ilaç tedavisi başlatacaklarını açıkladı.
KİŞİYE GÖRE İLAÇ KULLANILACAK
Türkiye Gen Haritası'nın hangi bölgelerde hangi hastalıkların görüldüğünü,cinsiyete ve yaşa göre dağılımın nasıl olduğunu göstereceğine dikkat çekti.Müezzinoğlu şöyle konuştu: “Bu harita bize tedavilerde ve tıbbi araştırmalarda yön gösterecek. Böylelikle kişiye özel tedavi imkânı sağlayacağız. Mesela bir hastaya akciğer kanseri teşhisi konuldu. Kanser hücresinin genetik yapısı analiz edilecek. O genetik yapıya göre hastaya uygun ilaç verilecek. Şuan bualanda 3 etkili ilaç var. Biz kanserin genetik yapısını bilmediğimiz için hastaya 3 ilacı da veriyoruz. Hâlbuki hasta ihtiyaç duymadığı iki ilacınkimyasal yan etkisine maruz kalıyor ve etkili olan ilacın da etki oranı azalıyor.”
Bu sitede yer alan bilgiler www.saglikdernegi.com adresi kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Tüm hakları Telif Hakları Yasası'nca korunmaktadır. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.