SAĞLIK BAKANLIĞI
MR VE TOMOGRAFİDE AVRUPAYI GERİDE BIRAKTIK
16 Şubat 2016 Salı 10:50 
“ Türkiye Avrupa’nın en çok MR çeken ülkesi oldu. Tomografide ise 8’inci sırada yer aldı. „

Türkiye hem Avrupa Birliği (AB) hem de OECD ülkeleriarasında tıbbi teknoloji kullanımında ön sıralarda yer alıyor. SağlıkBakanlığı’nın raporu, Manyetik Rezonans ( MR) ve Bilgisayarlı Tomografi (BT) fazlakullanımımızı gözler önüne serdi.


 Türkiye’de her 100 bin kişiye 1.1 MR, 1.4 de tomografi düşüyor. Tomografi cihazı sayısında 28 AB ülkesi içinde 23. sırada yer alan Türkiye, MR cihazı sayısında 15. sırada yer buldu. 2012’de 100 bin kişi için 11 bin 429 MR, 13 bin 70 de BT çekildi. Aynı yıl AB ortalaması BT’de 8 bin 898, MR’da ise 4 bin 72oldu. Bu verilere göre Türkiye MR’da Avrupa 1’incisi BT de ise Avrupa 8’incisi oldu.
 
 CİHAZLAR ÖZEL HASTANELERDE

Tomografi ve MR cihaz sayısı için AB ortalamasının altındayız. Ancak, 100 bin kişiye yapılan işlemde cihazların yüklendiği iş bakımından OECD’yi geride bıraktık. Özellikle MR’daki sorun daha da belirgin. 
 2014 yılı verilerine göre Türkiye’deki MR cihazlarının yüzde 53’ü tomografi cihazlarının ise yüzde 47’si özel hastanelerde bulunuyor. 
 
GEREKSİZ ÇEKİLİYOR
 
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, sadece MR ve tomografi değil, tüm tıbbi laboratuvar tetkiklerinin önemli bir kısmının gereksiz yapıldığını kaydetti. Özel hastanelerin daha fazla kazanmak için bu tetkikleri lüzumsuz yere istediğini savunan Küçükusta, ayrıca hekimlerin de bu tetkikler karşılığı performans puanı kazanmalarının rolü olduğunu belirtti.Küçükusta, “X-ışınlarıyla yapılan radyolojik tetkikleri istemeden önce bir değil on defa düşünmek gerek. Bir tomografi çekiminde standart röntgenlere göre 400-500 misli radyasyon alınıyor” diye konuştu.

Bu sitede yer alan bilgiler www.saglikdernegi.com adresi kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Tüm hakları Telif Hakları Yasası'nca korunmaktadır. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.