Sağlık Bakanlığı, 2016 Yılı Bütçe Sunumunda sağlık alanında yapılan çalışmaları anlattı. Bakanlık ilk sağlıklı beslenme ile ilgili konuları ele aldı. Daha öncede sizlerle paylaştığımız hekimlerin fiziksel aktiviteleri reçeteye yazma durumuna değinildi. Konuyla ilgili pilot çalışmaların başladığı vurgulandı. Ekmekte kepek oranının daha da artırılması ve tam buğday ekmeğinin yaygınlaştırılması için uğraşıldığının altı çizildi. Trans yağların kullanımının engelleyecek politikalar geliştirildiği kaydedilirken çocukların okullarda sağlık beslenme bilinci oluşturulması konusunda çalışmalara da hız verildiği dile getirildi.
TÜTÜNLE MÜCADELEDE BİRİNCİYİZ
DSÖ tarafından verilen “Küresel Tütün Kontrolü Özel Prestij Ödülü” ve Amerika Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi tarafından verilen “Küresel Tütün Kontrolü Başarı Ödülü”nü alan Bakanlık, tütünle mücadelesini anlattı. Alo 171 Sigara Bırakma Hattı’nı günlük ortalama 4 bin 800 kişinin aradığı aktarıldı. Akciğer kanserlerini yüzde 10 oranında azalttıklarını vurgulayan bütçe sunumunda tütünle mücadele programında Türkiye’nin birinci olduğu hatırlatıldı.
63 BİN KİŞİ BAĞIMLILIKTAN KURTULMAK İÇİN ARADI
ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı hakkında bilgilerin de yer aldığı sunumda, bağımlılık konusunda 63 bin kişiye hizmet verildiği açıklandı. Bilimsel danışma kurulları oluşturulduğu vurgulanan çalışmada eğitim kurumlarına yönelik tedbirlerin arttırıldığı belirtildi. Tüm illerde uyuşturucu ile mücadele konusunda narkotimlerin çalıştığı ifade edildi. Tedavi merkezlerinin de etkinliklerinin arttırılacağı kayıtlara geçti.
ZİKA VİRÜSÜ TAKİPTE
Geçen yıl 652 bin kişiye evde bakım hizmeti sunulduğu dile getirilen sunumda, H1N1 virüsün (Domuz gribi) hakkında açıklama yapıldı. Virüsün aktivitesinin yakından takip edildiği ve uluslararası akredite laboratuvarlarında kontrol edildiği kaydedildi. Hastanelere, aile ve toplum sağlığı merkezilerine reçetesi ile başvuran herkese ücretsiz ilacını verildiğine vurgu yapılan sunumda, eczanelerde de hastalığa yönelik aşı ve ilaç bulunduğunun altı çizildi. Bütçede Zika virüsüne de değinildi. Söz konusu virüsle ilgili gelişmelerin takip edildiği ve önlemlerin alındığı belirtildi.
DSÖ işbirliği ile batıdaki uygulamaları örnek alan “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları’’ altyapısının tamamlandığı aktarıldı. 51 sağlık kuruluşuna uygulama yetisi verildiğinin altı çizildi. Yetkisi veya ehil olmayan ellerde istismarın önlenmeye yönelik çalışmalar olduğu dile getirildi.
TÜRKKÖK PROJESİ 35 KİŞİYE CAN VERDİ
2002’de organ nakli sayısı 745 iken 2015’te bu sayının 4 bin 552 olduğu açıklandı. TÜRKÖK Projesi kapsamında 100 bin gönüllü bağışçı sayısının geçtiği ifade edildi. Ülke genelinde 12 bağış merkezi kurulduğunun belirtildiği çalışmada bugüne kadar 35 hastanın bu proje sayesinde ilik nakli olduğu vurgulandı.
30 BİN KİŞİYE HAVA AMBULANS HİZMETİ SUNULDU
Merkezi hekim randevu sisteminde günlük ortalama 360 bin işlemin gerçekleştiği dile getirildi. 112 acil sağlık hizmetlerinin çalışmaları da anlatıldı. 2015 yılında 4 bin 389 vaka taşıdığı vurgulandı. Ambulans başına düşen nüfus sayısı ise 15 bin 418 olarak kayıtlara geçti. Hava ambulanslarıyla 2008 yılından 2015 yılı sonuna kadar 30 bin 227 vakanın müdahale ve naklinin gerçekleştiği aktarıldı.
73 BİN SIĞINMACI DOĞUM YAPTI
İnsani yardım faaliyetleri içinde 10 milyon 706 bin 885 kişinin poliklinikte tedavi edildiği ifade edildi. 455 bin 158 kişinin hastanede yattığı 312 bin 601’inin de ameliyat olduğu belirtildi. 73 bin 432 kadının doğum yaptığı belirtildi. 335 bin 500 sığınmacının da aşılandığı vurgulandı.
Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlara ait 2016 yılı bütçe sunumuna buradan ulaşabilirsiniz.