Sağlıkta Birlik Derneği
Anasayfa | Künye | İletişim | Sağlıkta Birlik Derneği Ana Sayfan Yap Açılış Sayfası Yap | Sağlıkta Birlik Derneği sık kullanılanlara ekle Sık Kullanılanlara Ekle | Sağlıkta Birlik Derneği RSSRSS 20 Nisan 2024, Cumartesi
Loading
Sektör
Meme kanseri hakkında doğrular ve yanlışlar
19 Ağustos 2013 14:53  |  Okunma: 3207  | 
Facebook Paylas
“ Kanserle ilgili herkesin bir fikri var. Ancak pek çok kişi yanlış bilgilendirme yüzünden paniğe kapılabiliyor. Kanserde doğru ve yanlış bilinenleri Prof. Dr. Vahit Özmen yazdı... „


Kanser mitleri

Yanlış: Memede kitle bulmak, meme kanseri olduğu anlamına gelir.

Doğru:
 Her 10 kitleden 8’i kanser değildir. Kadın eğer memesinde bir kitle veya değişiklik hissederse, bir an önce doktoruna görünmelidir. Kadınlar çoğu zaman korkuları yüzünden düzenli sağlık kontrolüyaptırmaz. Düzenli mamografi çekimleriyle meme kanserini çok erken yakalayabilirler.

Yanlış: Erkekler meme kanseri olmaz.

Doğru: 
Maalesef erkeklerde de meme kanseri görülebilir. Ancak, erkeklerde meme dokusu çok gelişmemiş ve küçük olduğundan meme kanseri çok az sıklıkta görülür. Her 100 meme kanserinin sadece 1 tanesi erkekte, 99 tanesi kadınlarda görülür. Bu nedenle erkekler de, 40 yaşından sonra ayda bir kez duş alırken memelerini kontrol etmelidirler.

Yanlış: Meme kanseri bulaşıcı bir hastalıktır.

Doğru: 
Meme kanseri bulaşıcı bir hastalık değildir, insandan insana bulaşmaz.

Yanlış: Değişime uğramış BRCA1 ve BRCA2 genlerinin düzeltilmesi ilememe kanseri önlenebilir.

Gerçek:
 Meme kanseri olan kadınların yüzde 5 kadarında mutasyona uğramış BRCA1 ve BRCA2 genleri vardır. Bu genleri taşıyan kadınların, meme kanseri olmaları kaçınılmazdır. Bu genlerin taşıyıcısı olan kadınlarda heriki meme dokusunun çıkarılması meme kanserini önleyebilir.

Verilen doz oldukça azdır

Yanlış: Mamografi meme kanserinin yayılmasına yol açar.

Doğru:
 Memenin ilaçsız doğrudan filminin çekilmesine mamografi denir. Bir mamografi çekimi sırasında kadına verilen radyasyon dozu, 1 santigreyden daha azdır. Oysa meme kanseri tanısı konulan ve memesi korunan kadınlara verilen radyasyon dozu 6.000-6.500 santigrey kadardır. Bu rakamlar, mamografi sırasında verilen ışının ne kadar düşük olduğunu göstermektedir. Mamorafi 50 yıldır güvenle kullanılıyor.

Yüzde 85’inin ailesinde kanser yok

Yanlış: Bir kişinin aile hikâyesinde meme kanseri varsa, o kişi meme kanseri olur.

Doğru: Aile hikayesinde meme kanseri olan kadınların meme kanserine yakalanmada yüksek risk grubunda olmalarına karşın, bunların hepsinin meme kanserine yakalanması söz konusu değildir. Meme kanseri olan kadınların yüzde 85’inde ailede meme kanseri yoktur. Annesi 40 yaşında meme kanseri olan bir kadında, 30 yaşında meme kanseri taraması başlamalıdır.

Meme kanserinden korunmak için

1) Egzersiz: Haftada toplam 5 saat.

2) 
Diyet: Özellikle menopoz sonrası şişmanlamamak için vücut kitle indeksinin (ağırlık/boy karesi- kg/m2) 25’in altında olması.

3) Düzenli kendi kendini muayene ve bir kitle farkedildiğinde doktora gidilmesi.  

4) Klinik muayene ve 40 yaşından sonra mamografi çektirilmesi, meme kanserinden korunma ve erken tanı için vazgeçilmez önerilerdir.

Kaynak: Bugüngazetesi
Bu sitede yer alan bilgiler Sağlıkta Birlik Derneği adresi kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Tüm hakları Telif Hakları Yasası'nca korunmaktadır. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
FaceBook'tan Yorumla

Yorum Yazın

Yorum yazabilmeniz için Üye Girişi yapmanız gerekmektedir.
Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.
Copyright © 2024 Sağlıkta Birlik Derneği Ulusal Sağlık Haber, Köşe Yazısı, Analiz, Fotoğraf ve Video Portalı. Tüm hakları saklıdır.